Edi East Trance Blues i ‘Sir’ Oliver Mally & Martin Gasselsberger ispunili Mošćenice sjajnim bluesom

Mošćenice – Jedan od mojih prvih albuma na vinilu koje sam kupio u svom životu bio je upravo Philadelphia Jerry Ricks i Oscar Klein. Ta ploča je jedna od mojih prvih uspomena uopće povezanih s bluesom, istaknuo je Oliver Mally nakon sinoćnjeg nastupa u Mošćenicama, čime je još jednom podcrtao koliki je značaj Jerryja Ricksa u svijetu bluesa, ali i koliki je značaj festivala pokrenutog njemu u čast.

A u čast Jerryja Ricksa jučer se ponovo sviralo i to na drugoj ovogodišnjoj blues stanici – u povijesnim Mošćenicama. Centar mjesta umjesto parkiranih automobila ispunili su ljubitelji bluesa, a prometnu buku nadjačali su decibeli iz pojačala. Austrijanci ‘Sir’ Oliver Mally & Martin Gasselsberger (Blues & beyond) imali su čast otvorili večer u akustičnom tonu koji je sjajno legao publici prije energičnog nastupa istrijanskih bluesera. Rado viđeni glazbeni gost u našem kraju, Edi Maružin, ovog puta nije rasplesao publiku jednim od svojih bezvremenskih hitova iz Gustafa, već se po drugi put predstavio festivalskoj publici sa svojim projektom – Edi East Trance Blues. Kako ga je sam Edi okarakterizirao ‘bili blues po istrijanski’ i ovog puta je oduševio poklonike bluesa i Edijevog autorskog rukopisa

– Volimo blues, volimo Kastav, volimo Liburniju, kratko je po završetku svirke poručio Edi Maružin.

edi esat rance martin moscenice jerry ricks blues festival 2022 16

Jubilarno slavljenje bluesa na Kvarneru nastavlja se danas s početkom u 20 sati kada publiku očekuje treća festivalska večer u parku na lovranskom mulu. Večeras će zasvirati čak tri benda domaći Route 21, srpski Cotton Pickers te talijanski Mandolin Blues. Početak tjedna, 25. i 26. srpnja rezervirani su za OFF programe koji su se lani pokazali kao pun pogodak, u Iki se družimo uz JBRF Blues Session, a u Kastvu uf film koji nam donosi History film festival, dok nas u Kastvu očekuje Workshop električne i akustične gitare koju priprema gitarist Branko Bogunović Pif te druga projekcija filma. Nastavak festivala, 26. srpnja na Gradini u Klani uključuje nastupe Charlie & Bell Blues Experience i Inroots. Povratak s ‘najviše’ postaje na nula metara nadmorske visine donosi na opatijskoj Ljetnoj pozornici 27. srpnja nastupe bandova Tree For The Stars i Charlie And The Superbad News (The James Brown Project). Dan kasnije penjemo se u Matulje na predivni austro-ugarski Štacion koji će ovog puta umjesto cara ugostiti Češku i Slovačku kombinaciju objedinjenu u WBAND te mađarski Jumping Matt & His Combo. Sama završnica ovogodišnjeg festivala održat će se na mjestu gdje je i sve počelo odnosno u Kastvu, a bogat program koji se održava 29. i 30. srpnja predvodi krema britanske blues scene Kyla Brox Band. Naime, Kyla Brox je proglašena najboljom pjevačicom 2019. godine od strane European Blues Awards, a britanska kritika o njoj piše kao o najtalentiranijoj pjevačici svoje generacije. Njeni albumi dostižu čelne pozicije specijaliziranih glazbenih ljestvica i redovito su nominirani za prestižne nagrade u domeni blues glazbe. Uz Kylu koja svojom jedinstvenom fuzijom bluesa, soula, R&B-a i rocka te nenadmašnom interpretacijom nikoga ne ostavlja ravnodušnom nastupit će i Love Runners Band, Lovesick Duo, Riccardo Staraj & Midnight Blues Band Feat Tomislav Goluban & Mauro Staraj, Sekou Kouyate Experience i Johnny Rawls.