FOTO/VIDEO Zagrijavanje za večerašnje otvorenje Jerry Ricks Blues Festivala obilježila fantastična atmosfera i odličan odaziv publike @ Klana

Klana – Inspirativan ambijent Gradine bio je izvrsna kulisa sinoćnjeg programa ‘Intro to the festival’ čime je obilježeno otvaranje premijernog Jerry Ricks Blues Festivala. Brojna publika pristigla iz svih krajeva naše regije nije propustila podržati pretpremijeru festivala koji je nastao fuzioniranjem Kastav blues festivala i Opatija riviera blues festivala.

Čast da otvore ovogodišnje ‘bluziranje’ pripala je umjetničkim voditeljima festivala Damiru Haliliću Halu i Riccardu Staraju koji je nastupio sa svojim Midnight blues bandom. Raznolikost stilova unutar zadane forme bluesa i ovog puta bili su pun pogodak, a Halov ‘fingerstyle’ odlično je nadogradio Starajev blues-rock priuštivši publici nadahnute i energične izvedbe.

Publika na Gradini

Glazbeni uvod u Festival napravio je Hal, nakon čega su publiku pozdravile Željka Šarčević Grgić, načelnica općine Klana i Ivana Marinčić iz Multimedijalnog centra Klana. Osim odlične svirke, Hal je publici otkrio i brojne detalje iz povijesti bluesa koje su dodatno začinile njegov nastup, a virtuozna svirka bila je popraćena video projekcijama Igora Modrića. Drugi dio večeri pripao je draškom pjesniku, načelniku i umjetničkom voditelju festivala, Riccardu Staraju koji se publici predstavio izvrsnim blues-rock repertoarom te video artom za koji je bio zaslužan Cyborgix 4E75. Uz Starajeve autorske pjesme publika je imala prilike uživati i u brojnim obradama blues klasika.

Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva daje izjavu za video kronike koje će se snimati tijekom mfestivala

Nastup obilježen čvrstom svirkom za koju je bio zadužen band u sastavu Jure Prša (bas gitara), Josip Rubinić (truba), Marko Sedlak (gitara), Luka Čargonja (bubanj) i Mauro Staraj (klavijatura) dodatno je apostrofirala Starajeva ekspresija i sugestivna interpretacija koja je publiku na Gradini držala do posljednje odsvirane note klasika ‘Sweet home Chicago’, pjesme kojom je i okončana jučerašnja pretpremijera.

Po završetku koncerta Hal i Staraj nisu skrivali zadovoljstvo kako je protekla prva od 11 večeri ovogodišnjeg festivala.

– Kada sam dolazio nisam vjerovao da će doći ovoliko ljudi. Bilo je krcato i feedback je bio totalno dobar. Energija unutar zidina fenomenalna. Naravno, lakše nam je bilo nastupiti kad je Hal napravio fenomenalan uvod i pustio nam zagrijanu atmosferu, a pohvalio bi i video art koji je bio izvrstan. S ovakvom energijom i posjećenošću naredne godine bi ovdje trebalo biti otvorenje, a ne ‘intro’ u festival. Ovo je samo pokazatelj da je priprema napravljena jako dobro, da je promocija super, jer su ljudi pohrlili maltene u šumu, na Gradinu koja je van svega. U nastavku možemo očekivati još dobrih koncerata i veći broj posjetitelja, jer se festival održava u turističkim mjestima, a ovaj sinoćnji eksperiment pretvorio se u punokrvni koncertni doživljaj van svih gabarita. Mislim da do kraja festivala može biti samo bolje, istaknuo je Staraj i pozvao publiku na današnje veliko otvorenje u Mošćeničku Dragu.

Ricc & band

– Na lijep način okončali smo prvu večer premijernog JRBF. Raduje me odaziv publike kao i njihove reakcije, i mislim da je sve bilo onako kako smo i planirali, a više od ovog na samom početku nismo mogli ni poželjeti, rezimirao je Hal pretpremijernu večer.

Za kraj dodajmo da će se veliko otvorenje Festivala održati večeras, 26. srpnja na draškoj rivi, a nastupit će Adrian Byron Burns & Telefon blues band te Supercover band koji će se predstaviti s The Blues Brothers Projectom.

Fotogaleriju pogledajte OVDJE.