O Festivalu

Ja sam zbir svega što se događalo prije mene, svega što sam učinio i što su meni učinili. Ja sam svako ono biće na koje sam imao utjecaj. Ja sam sve što se dogodi nakon što nestanem, a ne bi se zbilo da nisam došao

citat je Salmana Rushdiea, a zapravo je početak priče o još jednoj sudbini. Onoj koja je oporu istarsku ljestvicu, tvrdo ča i meku primorsku dušu spojila s deltom Mississippija.

Kako i kada svi znaju, ali odgovor na zašto zna samo Jerry Ricks, američki country blues gitarist i pjevač.  Ča mu se j’ videlo, pitaju se mnogi koji progovaraju ovim, najstarijim hrvatskim dijalektom? Zašto je sve svoje ceste i daljine odlučio završiti baš u gradiću, bršljanom obraslim? Vjerojatno zato što je ovaj kraj sam po sebi blues.

W. C. Handy početkom 20. stoljeća rekao je – tužne pjesme robova zovemo „jubilee“ tj. vedrim melodijama, a radosne pjesme crnaca zovemo blues. Koliko je u toj radosti tuge i u toj tuzi radosti, nikad nitko neće moći odvagnuti ali upravo to nešto između, vječitog je lutalicu zauvijek usidrilo u Kastvu. Kastav je postao njegov vječni dom, ona točka u kojoj prestaje sve osim sna.

Je li Jerry ili Gerald Lawrence Ricks, odnosno Philadelphia Jerry Ricks, ikad pomislio da će se u nekom dijametralno suprotnom kraju svijeta od onog u kojem je rođen, neki blues festival zvati njegovim imenom, e, to je pitanje bez odgovora. Sad svi vide ono raskrižje, one gitare i ono sjeme koje se širi notama.  I opet pitanje – je li Črni Kastavac, kako je Jerryja od milja nazivalo lokalno stanovništvo zbilja došao na to raskršće s ciljem prosipanja sjemena bluesa ili je sve bilo sasvim slučajno? A bo. Bilo je i ostalo je.

Zapravo začeto je prvim Kastav blues festivalom, 2008. godine, onim memorijalnim, Njemu u čast, njemu „u hvala“. Nastavljalo se iz godine u godinu, sve glasnije i glasnije što znači da su blues note odletjele svojim cestama. Onim koje vode u riječki prsten. Festival je postao višednevni ali je baš kao i Jerry, Kastav birao za svoj završni nastup. I tako se rolao blues oko Kastva godinama, da bi se zarolao u jednu veliku blues grudu koja je dobila novo ime, a isti smisao.

Iz Kastav Blues Festivala rodio se novi festival. Nastao je fuzijom Kastav Blues festivala i Opatija rivijera blues festivala, festivala koji je nastao samo nekoliko godina nakon kastavskog. Ime mu je Jerry Ricks Blues Festival. Za početak jedanaest dana programa na ukupno deset lokacija. Sve program jači od jačeg.

I nek’ sad netko kaže da ono daleko raskršće i ona priča o sudbini nemaju smisla. (Sl. M.)