VIDEO Uvertira pripala umjetničkim voditeljima – Damir Halilić Hal i Riccardo Staraj ‘koncertnim zagrijavanjem’ najavljuju veliko otvorenje Jerry Ricks Blues Festivala

Široj javnosti, osim kao vrsni glazbenici, obojica su poznati kao neumorni koncertni promotori koji u našoj regiji stoje iza niza etabliranih kulturnih projekata, od kojih su dva najpoznatija, Kastav Blues Festival i Opatija Riviera blues festival, fuzionirali u Jerry Ricks Blues Festival koji se održava u čast američkog bluzera Philadelphia Jerry Ricksa.

Klana – Prekrasna Gradina, večeras od 21 sat, bit će startna pozicija ovogodišnjeg Jerry Ricks Blues Festivala koji traje ukupno jedanaest dana. U programu nazvanom ‘Intro to the festival’ nastupit će umjetnički voditelji festivala Riccardo Staraj & Midnight blues band i Damir Halilić Hal.

Riccardo Staraj

Široj javnosti, osim kao vrsni glazbenici, obojica su poznati kao neumorni koncertni promotori koji u našoj regiji stoje iza niza etabliranih kulturnih projekata, od kojih su dva najpoznatija, Kastav Blues Festival i Opatija Riviera blues festival, fuzionirali u Jerry Ricks Blues Festival koji se održava u čast američkog bluzera Philadelphia Jerry Ricksa.

Simbiozu koncerta, kazališta, video art i performansa donosi nam Riccardo Staraj & Midnight Blues Band kojem će se kao pojačanje na klavijaturama pridružiti Mauro Staraj. Etablirana koncertna družina predvođena Riccardom Starajem na pozornice diljem Hrvatske i Europe donosi zanimljivu kombinaciju jazz, blues i rock programa u kombinaciji sa Starajevom poezijom, koja je izgovorena odnosno otpjevana na vrlo ekspresivan način, ali i obrade legendarnih izvođača poput John Lee Hookera, Muddy Watersa, Blues Brothersa i Rolling Stonesa. Stalnu postavu benda čini pet originalnih članova kojima se često priključuju i gostujući glazbenici kao što su Bruno Mičetić, Joe Kaplowitz, Lela Kaplowitz, Tomislav Goluban… Band je objavio četiri albuma, od kojih je najpoznatiji ‘Midnight Man’ u izdanju Menarta, dok je posljednji album ‘Kako stoje stvari’ objavljen lani. Osim glazbenim izdanjima, frontman banda i tekstopisac, Riccardo Staraj objavio je 12 knjiga koje uključuju i 8 zbirki poezije, monografije i knjige kratkih priča. Midnight Blues Band je zanimljiva multimedijalna priča popraćena video art u kojem se posebno ističu američke vedute koje je Staraj zabilježio u SAD-u gdje je proveo dio mladosti te odvozio kontinent nekoliko puta, prikupio iskustva, bilježio, fotkao, snimao….

Damir Halilić Hal

Damir Halilić Hal, riječki glazbenik, pokretač i umjetnički ravnatelj Festivala, objavio je četiri albuma, koje je prepoznala i domaća i strana kritika. Redovito koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu te surađuje s najvećim svjetskim imenima fingerstyle-gitare, kao što su Tommy Emmanuel, Muriel Anderson, Woody Mann, Peter Finger, Franco Morone, Clive Carroll itd., a većinu je njih po prvi put doveo u Hrvatsku. Dosad je najveće priznanje njegova rada nagrada Porin za instrumentalni album Mare Nostrum (Croatia Records), koji je snimljen u Londonu u produkciji legendarnoga B. J. Colea. Novonastali Jerry Ricks Blues Festival Damir Halilić Hal iskoristit će za snimanje live DVD-a koji će biti objavljen u sklopu novog albuma krajem ove godine. U ulozi umjetničkog ravnatelja vodi BIG festival (Baška International Guitar festival), a zajedno s Riccardom Starajem uređuje program Jerry Rick’s Blues Festivala. Osim u Klani, nastupit će i u Kastvu gdje živi.

Za kraj dodajmo da je veliko otvorenje Festivala zakazano za 26. srpnja na draškoj rivi, a nastupit će Adrian Byron Burns & Telefon blues band te Supercover band koji će se predstaviti s The Blues Brothers Projectom.